Pentru cei fac business în Republica Moldova una dintre cele mai mari bătăi de cap o reprezintă numărul exagerat de rapoarte statistice, ce trebuiesc prezentate Biroului Național de Statistică. S-o spunem deschis (oricum asta o ştiu toţi cei vizaţi) unele dintre aceste rapoarte sunt irelevante pentru activitatea întreprinderilor şi nu îmbunătăţesc deloc statistica ţării, ci doar o împovărează, la fel ca şi pe cei ce reprezintă mediul de afaceri.

E o problemă veche, care, cu diferite ocazii, a fost adusă şi la cunoştinţa autorităţilor, însă, nu se ştie din ce motive, în vederea soluţionării ei nu se acţiona mai deloc. De aceea, personal am fost plăcut surprins să văd subiectul respectiv pe agenda discuţiilor dintre Premierul Pavel Filip şi Confederația Națională a Patronatului din Moldova (CNMP). Mai mult ca atât, am constatat că subiectul nu a fost abordat formal (cum se mai întâmplă uneori), ci în întreaga sa complexitate şi profunzime, iar la final şeful Cabinetului de miniştri a solicitat ca lista respectivelor formulare să fie revizuită, în scopul reducerii birocrației și susținerii mediului de afaceri. E o noutate bună, or se va exclude o piedică reală cu care se confruntă mediul de afaceri.

În genere, discuţia dintre Premier şi patronate a fost una consistentă (e părerea mea personală pe care mi-am format-o urmărind de la distanţă cele întâmplate). Or, în discuţie au fost puse chestiuni importante pentru mediul de afaceri ca: plafonarea taxelor locale, indiferent de genul de activitate al companiilor; parafarea de către Rada Supremă din Ucraina a modificărilor în acordul cu privire la transporturile auto internaţionale etc.

Constat astfel că Guvernul face noi paşi în întâmpinarea mediului de afaceri, după noutăţile bune din politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, dar şi după reformele importante promovate în ultimii ani care au avut drept scop liberalizarea mediului de afaceri. Iar aceasta e o dovadă directă că Guvernul vede în mediul de afaceri în primul rând un partener în soluţionarea problemelor social-economice existente şi în procesul de dezvoltare a ţării, în general.