Noi oportunităţi pentru oamenii de afaceri din ţara noastră. Mai mulţi antreprenori moldoveni, împreună cu premierul Pavel Filip, au participat la Forumul economic moldo-ceh, care a avut loc, ieri, la Praga. În cadrul evenimentului, întreprinzătorii din ambele ţări au discutat despre posibilele colaborări şi extinderea afacerilor. 

La forum au participat peste 60 de întreprinzători din Cehia şi zece din Moldova. Printre ei s-a numărat şi Oleg Braga, directorul unei fabrici de covoare din ţara noastră, care deţine deja un magazin specializat în Praga. Antreprenorul spune că vrea să-şi extindă afacerea în toată Cehia, având ca scop exportul anual a peste 35 de mii de metri pătraţi de covoare.

“Sperăm ca în săptămânile următoare să încheiem un precontract deja şi să stabilim nişte termini clari de livrare a mărfii. Marfa este bună, concurenţi pe piaţă mai că nu avem şi este un pas pozitiv pentru promovarea producţiei noastre”, a spus directorul fabrică de covoare, Oleg Braga.

Iar o companie vinicolă din Moldova, care exportă vinuri în Cehia deja de peste 20 de ani, şi-a propus să mărească de şase ori volumul vânzărilor în această ţară. În topul amatorilor de vinuri moldoveneşti, cehii se află pe a doua poziţie, după polonezi.

“Piaţa Cehiei este foarte importantă pentru sectorul viti-vinicol din Moldova. Cu siguranţă este încă o etapă pentru dezvoltarea relaţiilor noastre comerciale”, a zis directorul comercial companie vinicolă, Alexandru Alexeev.

În cadrul evenimentului, premierul Pavel Filip a explicat ce oportunităţi au întreprinzătorii cehi în zonele economice libere şi parcurile industriale din Moldova, pentru a-i încuraja să investească în ţara noastră.

“Este absolut important să identificăm şi să aplicăm acele instrumente care cu adevărat vor stimula comerţul şi investiţiile directe reciproce. Vor permite iniţierea proiectelor de perspectivă pe termen lung”, a adeclarat prim-ministrul, Pavel Filip.

La forum a participat şi premierul Cehiei, care a dat asigurări că ţara sa va sprijini, în continuare, Moldova atât la nivel politic, cât şi economic.

“Sunt convins că o colaborare comercială şi contactele periodice între reprezentanţii firmelor din Cehia şi Moldova au un rol care nu poate fi înlocuit cu nimic. Adică au un rol considerabil nu numai din perspectiva cooperării, dar şi apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a afirmat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Tot în cadrul forumului, părțile au semnat un memorandum cu privire la colaborarea în domeniul eficienţei energetice.

“Beneficiile sunt legate de aşa numitul concept de smart-city, oraş intelligent, care să permit prin diferite tehnologii aplicate deja de colegii din Republica cehă, să le implementăm în Republica Moldova”, a spus viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

În această vară se împlinesc 25 de ani de la împlinirea relaţiilor diplomatice dintre Moldova şi Cehia. Pe parcursul acestor ani Cehia a devenit un important partener extern al Moldovei.

Până în prezent, au fost semnate 32 de acorduri bilaterale. Volumul comerţului dintre cele două ţări este de peste 80 de milioane de dolari.

În ţara noastră activează peste 53 de companii cu capital ceh.